Test de perspicacitate

intretinere blocLocuiesti la bloc, faci parte dintr-o Asociatie de Proprietari si platesti cheltuieli comune de intretinere? Problema intretinerii ti se pare complicata, nu intelegi de ce te costa prea mult? Uite cum poti afla, mai putin de doua minute, daca administratorul de bloc te pacaleste, presedintele de Asociatie te fura si contabilul iti incarca factura. Metoda functioneaza indiferent daca stai la garsoniera sau la apartament, in Bucuresti sau in provincie, daca esti proprietar sau chirias.

Mai intai, trebuie sa stii ca exista doua feluri de cheltuieli: cele individuale si cele comune. Ambele intra in calculul cheltuielilor de intretinere pe care Asociatia ti le percepe.

Ce sunt cheltuielile pe consumuri individuale?

De exemplu, daca ai apometre, vei citi valorile inregistrate la sfarsitul fiecarei luni, iar Administratia blocului iti va comunica cat ai de plata pentru fiecare metru cub de apa consumat.

Ce sunt cheltuielile comune?

De exemplu, cheltuielile pentru ridicarea reziduurilor si gunoaielor menajere (daca nu exista contracte individuale) se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc in condominiu. Adica nu masori cat gunoi ai aruncat intr-o perioada data, ci platesti o parte din costul contractului cu firma de salubritate la nivelul intregului bloc. Si consumul de gaze naturale se repartizeaza la fel, daca nu exista contor de gaz la nivelul fiecarui apartament.

Exemplu practic. Gaseste sursa scurgerii de bani!

Revenim la testul de perspicacitate a locatarului. El e si o proba de onestitate a Administratiei blocului. Se da urmatorul tabel, care reprezinta centralizarea celor mai importante cheltuieli comune din luna octombrie (friguroasa). Sa se calculeze cea mai scumpa categorie de cheltuiala. Adica, pe ce au dat cei mai multi bani locatarii blocului:

centralizator intretinere

Salariile sefilor Asociatiei de Proprietari costa mai mult decat gazele, gunoiul si lumina blocului.

Legenda: ENEL = consum energie electrica; Distrigaz = consum gaze; Supercom = contract salubrizare, ridicare gunoi; Salarii+CO = castigurile personalului Asociatiei + contributiile platite statului pentru salariile Presedintelui, Administatorului, contabilului, instalatorului, cenzorului, casierului etc.

Cu 60% mai ieftin printr-o firma specializata. Si mult mai cinstit

Daca de administrarea blocului s-ar fi ocupat o firma specializata si nu o gasca de escroci, proprietarii ar fi platit cu 60% mai putin! Un pachet COMPLET de administrare oferit de societatile specializate costa 7 lei/luna/apartament, suma neta. In blocul D14, pentru acelasi lucru, dar la o calitate mult inferioara, proprietarii cheltuiesc 6629/383 = 17,3 lei/luna/apartament. Plus furacinile lunare, adica achizitiile la preturi umflate cu motopompa. 

Cum interpretezi rezultatele?

Daca remuneratiile aparatului administrativ al Asociatiei sunt mai mari decat toate celelalte cheltuieli comune si mult peste pretul firmelor de administrare, inseamna ca sefii blocului tau si-au dat salarii nesimtite, pe care le platesti chiar tu, in fiecare luna. Te intrebi cum au procedat? Afla cum se face.

Daca esti nemultumit de rezultat, poti repeta testul cu datele de aici.

Anunțuri

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: