Cum organizezi alegerile ca sa le castigi

Ce conditii legale trebuie sa indeplinesti ca sa fii Presedinte la Asociatia de proprietari? Cine poate conduce Asociatia si care e baza legala? Ce lege stabileste criteriile pe care un proprietar trebuie sa le indeplineasca pentru a conduce Administratia blocului? Cine organizeaza alegerile, cum ar trebui ele sa se desfasoare corect, cine si cum poate candida? Sunt cateva intrebari firesti care au un raspuns simplu.

Doar doua conditii legale pentru a fi ales presedinte

In afara de a vrea, singurele doua criterii LEGALE pe care un cetatean major oarecare trebuie sa le indeplineasca pentru a fi ales Presedintele Asociatiei de proprietari de catre Adunarea Generala sunt, conform Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu normele metodologice de aplicare prevazute de HG1588/2007 :

 1. sa fie proprietar in bloc membru al Asociatiei (Art. 21);
 2. sa nu fie nebun cu acte, adica sa aiba „capacitate deplina de exercitiu” (Art. 9).

Atat, astea-s TOATE conditiile stipulate de lege. Orice alta pretentie suplimentara (vechime in bloc, cetatenie romana, varsta, experienta, bonitate, cazier, ochi albastri, nas frumos, depunerea unor acte prealabil candidaturii etc.) e nelegala si netemeinica, dupa cum va puteti convinge citind pe indelete Legea 230/2007 actualizata cu tot cu normele metodologice.

Atributul alegerii Presedintelui apartine exclusiv Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari. Altfel spus, nimeni nu poate solicita legal INAINTEA intrunirii respectivei Adunari documente suplimentare. Orice proprietar are dreptul sa-si anunte candidatura fix la sedinta respectivei Adunari, nu e obligat sa se inscrie undeva in prealabil. Daca obtine majoritatea voturilor celor prezenti, devine Presedinte.

Cum organizezi alegeri ca sa iasa cine trebuie. Tu centrezi, tu dai cu capul

Ziceam ca-i simplu sa candidezi la functia de Presedinte. E simplu daca lucrurile se desfasoara legal. Daca nu, iata cum poti pregati o Adunare Generala in care blochezi candidaturile care nu-ti convin, ca sa pastrezi putererea. Tehnica e similara licitatiilor cu dedicatie si consta in inventarea unor restrictii paralele cu legea. Cum ar fi:

alegeri presedinte Asociatie Proprietari

Convocator alegeri cu dedicatie

Conform zicalei stravechi „nu conteaza cine voteaza, conteaza cine organizeaza alegerile”, atotputernicele vatafe locale de la Administratia Blocului D14 Aleea Lunguletu 6 au pretentia sa centralizeze ele candidaturile, ca sa stie dinainte cu cine se lupta persoana preferata de actuala gasca de escroci. Eventual, sa si respiga candidaturile „periculoase”.  Tandemul Mariana Badiu – Cristina Necula uita ce scriau tot ele in afisul de acum doua luni: „presedintele este ales in Adunarea Generala”. Nicaieri in Legea 230/2007 nu scrie ca ar trebui depusa undeva candidatura inainte de ziua desfasurarii sedintei Adunarii Generale, mai ales la unul dintre contracandidati!

Cand unul dintre candidatii la o functie primeste sau respinge candidaturile pentru fix acea functie, e clar cat de corecte sunt alegerile, nu?

Restrictii paralele cu Legea 230/2007

Mai grav, răsar doua conditii suplimentare inexistente in vreo lege, Ordonanta ori Hotarare de Guvern. Daca in privinta cazierului curat exista o noima, impunerea vechimii „calitatii de proprietar de minim 5 ani” e si ilegala si absurda. De ce 5 ani? De unde au scos-o oare. Cum au nascocit perioada? De ce nu 3, 7 sau 10 ani? Locuitul in bloc „minimum 5 ani” iti da experienta pentru slujba de presedinte?! Te antrenezi in timpul asta? Daca ai devenit proprietar acum „doar” 4 ani si 2 luni inseamna ca esti inca necopt la minte pentru inalta demnitate de presedinte?! Daca te-ai mutat recent si ai bagat o caruta de bani ca sa-ti cumperi apartamentul inseamna ca ai fi un presedinte slab? Sau e un criteriu cu dedicatie menit sa scoata din joc un anume tip de candidat? 

Pentru ca n-au nici o baza legala pentru restrictia cu vechimea in bloc, hotomanele din Administratie aplica metoda masinii timpului, exersata cand cu repartitoarele si apometrele. Asa-zisa hotarare a AGAP din 2011 are aceeasi putere de lege ca orice decizie luata ad-hoc. Adica poate fi revocata pe loc chiar in ziua sedintei, inainte de a se trece la alegerea conducerii. Asta daca hotararea respectiva chiar exista, caci n-ar fi pentru prima oara cand actuala Administratie inventeaza chestii care nu apar in nici un proces verbal. Intamplator, Ad. Gen. din 2.10.2011, cea invocata acum, e taman intrunirea cu prezenta simbolica in care Stanica Popescu a fost uns Presedinte. Adica e ziua in care actualul grup de sarlatani si-a impus vointa si reprezentantul, iar Epoca Stanicului a inceput. 

Cum executa Comitetul o hotarare inexistenta

Articolul 30 din Legea nr 230/2007 stabileste atributiile Comitetului Executiv. Acolo scrie negru pe alb:

“Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:  a) duce la îndeplinire hotărârile adunării generale şi urmăreşte respectarea prevederilor legale”

Deci comitetul pune in aplicare ceva ce a hotarat Adunarea anterior, nu invers. Si atunci cum vine cu „cf. Hot. Sedintei Comitetului din 10.08.2011 si a votului din Ad. Gen. din 2.10.2011„, cum scrie in convocator? 10.08 e inainte de 2.10, deci cum putea comitetul executiv sa indeplineasca pe 10 august 2011 ceva ce Adunarea urma sa decida abia doua luni mai tarziu, in 2 octombrie 2011?! Comitetul nu putea duce la indeplinire o hotarare care nu exista la data respectiva. Masina timpului sau obisnuitele falsuri? 

Actualul grup de ciubucari e pregatit sa-si impuna preferata in sedinta de sambata, 11 octombrie 2014, la reconvocare. Totul e organizat ca la manual

Anunțuri

9 comentarii

 1. Inainte de a scrie un articol in care exista anumite reprosuri, reale sau mai putin reale, la adresa anumitor persoane, ar trebui totusi sa existe si minimul de corectitudine in exprimare si verificarea articolului, nu o singura data, ci de mai multe ori, pentru a vedea eventualele ” mancari de litere” cum ne spuneau profesorii in scoala. Daca va este foame mancati in continuare de sub unghii cum ati facut-o si pana acum sau ” mancati de fund” alti oameni. Nu va convine, aveti o lume larga unde va puteti varsa frustrarile.

  O seara buna precum inimile voastre

  1. Inainte de a scrie un articol(…)ar trebui totusi sa existe(…)verificarea articolului, nu o singura data, ci de mai multe ori

   E oarecum dificil sa verifici un articol de mai multe ori INAINTE de a-l SCRIE, dar promitem sa ne straduim. Daca totusi nu ne iese miracolul, poate ne imprumutati „masina timpului” de la Administratie. Aia rezolva orice gaunosenie logica.

   Cat despre literele mancate, asa e! Unora le e foame de litere, altii sunt in foame de bani. Pe aici mai dispar litere de la locul faptei exact cum la Administratie se evapora din bani. Care foame o fi mai grava?

 2. Pana la proba contrarie in care se dovedeste ca s-au mancat bani s.a.m.d, consider ca mancarea de rahat, doar pentru a dovedi ca stim sa dam din gura/degete (in situatia de fata), este mult mai grava. Alte intrebari? Exista nemultumiri? Le spui frumos in fata, nu pe un blog ca un om lipsit de curaj si atitudine.
  Cum este greu sa verifici/recitesti un articol? Sunt curioasa… As vrea un raspuns, daca este cu putinta.

  1. „Pana la proba contrarie in care se dovedeste ca s-au mancat bani s.a.m.d.”

   >:D Se dovedeste de catre cine?

   „consider ca mancarea de rahat, doar pentru a dovedi ca stim sa dam din gura/degete (in situatia de fata), este mult mai grava”

   Pana la proba contrarie in care se dovedeste mancam rahat doar pentru a dovedi ca stim sa dam din degete, consider ca acest blog informeaza publicul.

   „Alte intrebari?”

   Pentru cine?

   „Exista nemultumiri? Le spui frumos in fata”

   Le-am spus (si frumos si mai putin frumos) de nenumarate ori. Nu doar noi, ci si multi altii.

   „Cum este greu sa verifici/recitesti un articol? Sunt curioasa”

   Inainte de a-l scrie? Nu e greu, e chiar imposibil. Pentru ca articolul nu exista inca, n-ai cum sa-l verifici/recitesti. Elementary, my dear Watson.

 3. Ah! So you know about Sherlock? Well well, my kind sir/madam, hats off!

 4. om decent · · Răspunde

  Du-te ba ,,anonimo” Necula in cacat cu comentariile tale, dupa ce ca iti bagi mina aia butucanoasa de mahalagioaica pina la cot In buzunarul batrinilor pensionari din bloc mai ai si tupeul sa comentezi. Ce nesimtita poti fi sa iti platesti intretinerea si curentul si mincarea si imbracamintea cu banii amaritilor din bloc. Cica sa iti zica in fatza nemultumirile , ati redus voi o factura la Intretinere macar cu 1 leu in ultimii 4 ani?Parazitilor….

  1. ati redus voi o factura la Intretinere macar cu 1 leu in ultimii 4 ani?

   Vai, dar cum să nu! Au redus-o de 3 ori, dar în sens invers 🙂 Blocul D14 a sfidat criza imobiliară care a ras 60% din valoarea apartamentelor şi a triplat „investiţia” în … cheltuieli de personal.

 5. […] alegerile pentru functia de Presedinte al Asociatiei, ea stabileste data, conditiile si adapteaze regulile, ea elimina din “competitie” candidatii indezirabili, ea centralizeaza dosarele […]

 6. […] pe altii de lipsa de transparenta cand tu insati conduci cu “gura de fier” folosesti chichite legale ori de cate ori iti vrei sa obtii ceva. Nu poti acuza coruptia cand tu faci achizitii constante la […]

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: