Pierderi umflate de 10 ori. Prosteala pe fata

furt apa pierderiCand vrei sa bagi pe gatul locatarilor mii de apometre si de repartitoare, plus contracte de telecitire in valoare de zeci de mii de € pe 3-5 ani, trebuie sa sperii. Iar ca sa sperii oamenii, trebuie sa-i minti. Sa-i minti fara ezitare, scotand din burta niste cifre umflate cu pompa submersibila, menite sa socheze. Sa-i minti cu nonsalanta mizand pe faptul ca nimeni nu va verifica vreodata datele respective si nimeni nu va aplica regula de trei simpla. Sa-i minti de sta ceasul si ingheata apa din galeata cu pierderi, caci numai asa poti justifica niste cheltuieli inutile, care nu se vor recupera niciodata. Sa prezinti o caldare cu apa ca fiind un bazin olimpic.

Doctoratul in prosteala. Pierderile de 50% sunt, de fapt, 5%

Cristina Necula, presedintele Asociatiei de Proprietari, si-a dat doctoratul in prosteala locatarilor la sedinta Adunarii Generale din 25 aprilie 2015. Conform surselor noastre, in fata celor 15% din totalul proprietarilor dispusi s-o asculte glasuind (59 tovarasi prezenti din 383 existenti), madam Necula a scos pe gura, de mai multe ori, urmatoarea afirmatie aberatie:

„Apometrele TREBUIE inlocuite pentru ca la apa calda, pe perioada iernii, pierderile sunt de 50%!” – Necula, Presedinte

Despre cuantumul renumitelor pierderi primavara, vara si toamna n-au pomenit nimic stapanele Administratiei, Cristina Necula, Mariana Badiu si Sanda Iancu. Ca nu dadea bine la calcule si strica impactul dramatic al promovarii contractului cu Capital. Asa ca lucram cu materialul clientului si analizam cat la suta reprezinta pierderile de apa calda in cheltuielile aferente consumului de apa calda din februarie 2015. Februarie este a doua cea mai friguroasa luna a anului.

tabel pierderi apa

Procent si valoare pierderi apa calda in luna FEBRUARIE 2015

1,57 lei de caciula spalata sau 2,75 lei pe apartament sunt „pierderile uriase” de teama carora proprietarii ar trebui sa scoata din buzunar aproape 10 milioane de lei vechi pentru apometre si repartitoare noi, plus telecitiri lunare de 2,6 lei pe fiecare repartitor, respectiv 1-1,3 lei pe fiecare apometru, contract pe 3 ani. Observati ca aproape jumatate dintre scari au avut pierderi ZERO, iar „diferentele de 50%” sunt, in realitate, doar 5,67%

Sigur ca undeva in negura istoriei blocului, e posibil sa fi existat o anume luna calendaristica in care citirile sa fi fost date total aiurea, rezultand o aberatie statistica de gen +/- 50% diferente. Dar acel episod, daca exista, nu e reprezentativ la nivel de medie generala, ci e o exceptie izolata, intervenita demult. Or, a prezenta exceptiile istorice drept regula, denaturand realitatea conturata statistic de-a lungul anilor si in prezent, inseamna sa minti. 

In cea mai friguroasa luna a anului, pierderile la apa calda au fost doar 3%, adica 1,62 lei pe apartament. Telecitirea ar costa de trei ori mai mult

In centralizatorul lunii februarie 2015, aferent consumului lunii ianuarie 2015, apar urmatoarele valori: consumul total de apa calda la nivelul blocului = 20.127,5 lei; piederi apa calda = 621,87 lei. Adica 3,09%, respectiv 1,62 lei pe apartament. Mai putin decat serviciul de „telecitire” pentru doua apometre radio! Astea sunt „pierderile de apa calda din ce in ce mai mari, care impun inlocuirea tuturor contoarelor individuale”. Nu credeti? VERIFICATI facturile si listele de plata din februarie, martie si aprilie 2015 la rubricile „valoare apa calda” si „pierderi apa calda”!

Firma Capital: „diferentele de 20% sunt NORMALE. Abaterea contorului e de 5%”

Partea tragic-amuzanta e ca tocmai pe site-ul firmei Capital SRL, partenerul de comisioane al conducerii Administratiei si marele beneficiar al contractului de miliarde pentru apometre radio, repartitoare cu telecitire si exploatare, scrie fix asa:

„Între suma consumurilor înregistrate de aparatele de măsură montate în apartament şi consumul înregistrat de contorul de energie termică pentru apa caldă menajeră montat la baza blocului pot să apară diferenţe de 10 – 20% şi chiar mai mult. Aceste diferenţe sunt cauzate de calitatea apei (suspensii, nisip, rugină) sau de poziţia de montaj a contorilor (verticală în loc de orizontală) […] Toţi producătorii mondiali de aparate de măsură certifică, în specificaţiile tehnice, existenţa unei toleranţe, care – în funcţie de tipul contorului şi de vechimea acestuia – poate ajunge până la +/- 5 %.” (dovada aici)

 

Asadar, tocmai firma de la care vrei sa cumperi, pe banii proprietarilor, cel putin 1600 de repartitoare si macar 1500 de contoare individuale de apa (vezi dovada) in rate cu dobanda, zice ca toleranta apometrelor e de 5% si ca din asta rezulta, prin cumul, diferente firesti de 20% sau peste. Blocul D14 are pierderi medii lunare mult sub 10% la apa calda, unele scari NU au pierderi deloc, dar tu prezinti ca imperios necesara inlocuirea tuturor aparatelor de masura din apartamente, printr-o investitie mamut, cu o anume societate comerciala. Pentru ca, vezi Doamne, hotul Picaturica si hotul Paturica ar face ravagii in portofelele proprietarilor de buna credinta, furand apa din teava si caldura din calorifer. In realitate, asa cum cifrele o arata, hoatele care fac prapad in buzunare sunt chiar matroanele de la Administratie si acolitii lor.

Actiunea inselatoare si ilicita a tandemului Administratie D14 – Capital SRL

Exagerarea obsesiva a cuantumului pierderilor din reteaua de apa, dublata de presiunile pentru achizitia de repartitoare mai scumpe, nu sunt doar fapte imorale, ci si profund ilicite. Citat din Legea nr. 363/2007:

Practici comerciale inselatoare

Art. 6 (1) O practică comercială este considerată ca fiind acţiune înşelătoare dacă aceasta conţine informaţii false sau, în orice situaţie, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informaţiile sunt, în fapt, corecte.

(2) O practică comercială este, de asemenea, considerată ca fiind acţiune înşelătoare dacă, în contextul prezentării situaţiei de fapt, ţinând cont de toate caracteristicile şi circumstanţele, determină sau este susceptibilă să determine consumatorul mediu să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o. (Legea aici)

Consumatorul mediu e proprietarul, locatarul ori chiriasul unui apartament din Blocul D14, iar decizia de tranzactionare este inlocuirea, pe cheltuiala proprie, a repartitoarelor si contoarelor individuale de apa rece si apa calda (apometre) si semnarea de contracte pentru telecitire si calcul. Cati dintre rezidentii blocului D14 credeti ca si-ar fi schimbat benevol toate repartitoarele si toate apometrele functionale cu altele mai scumpe in absenta presiunilor Administratiei? Cati ar fi incheiat din proprie initiativa noi contracte de calcul consum pe 3-5 ani cu firma Capital SRL, fara campania agresiva a conducerii Asociatiei de Proprietari? Cati s-ar fi grabit sa plateasca in jur de 10 milioane de lei vechi ca sa-si daie, din nou, tevile din baie si bucatarie? 

Un contor cu telecitire, radiatii cat 160 de telefoane mobile

contor telecitire radiatii

Comparatie nivel radiatii

N-ajunge ca fufele din conducerea Asociatiei obliga locatarii la cheltuieli impovaratoare inutile, impuse ilegal, pentru inlocuirea unor aparate functionale cu altele noi, dar, in goana lor lacoma dupa comisioane mai mari, vor neaparat repartitoare si apometre „inteligente” (smart meters) cu telecitire. Ca sa afecteze si sanatatea, nu doar portofelele.

Potrivit expertului in radiatii Daniel Hirsch, profesor la Universitatea California din Santa Cruz (UCSC), „un singur contor inteligent cu telecitire produce radiatii echivalente cu expunerea simultana a corpului la 160 de telefoane mobile” . Mai multe detalii puteti citi aici. Dupa ce cititi, calculati nivelul de iradiere la care e supusa o fiinta care vietuieste intr-un apartament de 40-60 mp inconjurata fiind permanent de 8-10 contoare „inteligente” (apometre si repartitoare radio cu telecitire) inghesuite in respectivul spatiu. 

Anunțuri

6 comentarii

 1. Marele Gonzo · · Răspunde

  Si daca nu platesti ce se intimpla, o sa ne ia caii de la bicicleta? Nu accepta instalarea de apometre si repartitoare in apartament si basta.
  Nenorocitii astia au devenit un fel de SIDA administrativa a blocului.Dar zilele lor de glorie sint numarate si ele stiu asta deja.
  Tic-tac, tic-tac,tic-tac

 2. alfonso de la discoteca · · Răspunde

  Ma nene eu nu inteleg toate lamentarile astea.De fiecare data cind spurcatelel astea mizgalesc cite o timpenie cu pixul pe hirtie voi incepeti sa plingeti in hohote, va dati cu capul de pereti si compuneti poeme nemuritoare pe internet. Parca sinteti in clasa intii si va persecuta doamna diriginta.VAX!! . NU PLATITi!!.Atita timp cit proiectul este ilegal, toate ratele si penalitatile aferente sint ilegale.Nici un judecator nu va va obliga vreodata sa platiti bani impusi intr-un mod care incalca legea.Ati scris deja 3 articole pe acest subiect, articole cu care escroacele se sterg la cur.O sa va sparga usa sa va instaleze apometre si repartitoare noi cu forta? Nu. Si atunci care e problema? Blocul D14 nu are administratie, e doar un grup de infractori care tilharesc lumea cu pixul si ştampila.Lasati-i sa fiarba in suc propriu, si mai turnati-le din cind in cind si cite o portie de verde de Paris.

  1. va dati cu capul de pereti si compuneti poeme nemuritoare pe internet.

   Cuvantul relevant e „nemuritoare”. Banii din comision se cheltuie, probele mismasurilor raman.

   O sa va sparga usa sa va instaleze apometre si repartitoare noi cu forta? Nu. Si atunci care e problema?

   Problema e una de principiu, nu una individuala. Noi nu mai locuim efectiv in bloc, deci nu e o chestie personala. Dar sunt atatia alti oameni carora li se golesc buzunarele in fiecare luna, care sunt mintiti si prostiti cu zambetul pe buze. Ei au dreptul sa stie adevarul si sa citeasca cifrele reale.

 3. Marele Gonzo · · Răspunde

  Informarile voastre sint binevenite si foarte utile, mai ales pentru unii.
  Dar mi-e teama ca la blocul D14 problema de baza nu e lipsa de informare. Problema de baza este oligofrenia generalizata din bloc
  Pentru ca jaful continuu de dupa 89 nu ar fi putut avea loc daca nu are fi un bloc de oligofreni.
  Imi pare rau, dar sa sustii un grup de hoti care te jefuiesc incontinuu e oligofrenie curata.

  1. Simplificand la extrem, da, i-am putea spune si oligofrenie. Desi mecanismul social e ceva mai complex. L-am explicat aici.

 4. alfonso de la discoteca · · Răspunde

  Saracii administratori si presedinti de bloc, de citeva zile încoace pling de sare camasa de pe ei ca s-a votat legea insolventei pe persoana fizica. Cica, de ce sa se intrerupa plata penalitatilor de catre restantieri?
  Dar cind s-a votat legea 230 pe 2007 care da dreptul asociatiilor de proprietari sa impuna penalitati DE ZECE ORI MAI MARI proprietarilor decit plateste asociatia catre furnizori, nu ati protestat?
  De exemplu, la bloc D14 Aleea Lunguletu, sint 60 de restantieri cu restante totale de vreo100 de mii de lei .Acestia platesc penalitati de 0,2% pe zi, adica 6000 de lei pe luna. Dar asociatia plateste catre furnizori 0,02%pe zi, adica vreo 600 de lei pe luna. Asociatia nu plateste insa penalitati pe intreaga suma restanta ci doar pe apa, caldura si gaz. Deci ar ramine vreo 300 de lei pe luna.Diferenta de le 300 la 6000 de lei pe luna intra in buzunarul cui?JEGOSILOR!!!!!!! Uite ca parlamentarii si au dat seama de timpenia pe care au facut-o in 2007 si o indreapta.
  Iata cum parazitii de la administratia bloc D14 isi iau ramas bun de la o vaca grasa (nu ,nu ma refer la Necula Cristina) , numita penalitati, pe care au muls-o ani de zile ca sa isi umple buzunarele de bani nemunciti.
  Bai Badiu, Boca si Necula, voi stiti bancul cu tipii care erau restantieri la intretinere, au declarat insolventa, au platit un sfert din datorie in 12 luni si au scapat de toata datoria?
  Nici eu nu stiu acest banc, dar imi place începutul.
  M.U.I.E.(ceea ce inseamna, fireste, prescurtarea de la Miscarea pentru Unirea Independenta a Economistilor)

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: