Leasing la repartitoare si apometre. Cum arata un contract abuziv

foto contract capital srlDaca te-ai intrebat ce este un contract oneros si ce scrie in el, aici gasesti raspunsul. Langa definitia contractului cu clauze abuzive din dictionar ar trebui pusa poza contractului pe care firma Capital SRL Craiova il baga pe gatul proprietarilor, la solicitarea Administratiei blocului D14. Intitulat inselator „Contract de VANZARE repartitoare si contoare de apa„, documentul e o colectie de capcane, prevederi deluzorii, vicii si clauze dezavantajoase pentru o singura parte. Utilizatorul are un singur drept si toate obligatiile, in vreme ce firma Capital are toate drepturile si o singura obligatie, la care poate oricand renunta „fara vreo somatie prealabila”. 

Contractul, sub lupa juristilor

Fiindca reprezentantii firmei Capital SRL umbla ca portarerii din usa in usa cerand bani si semnaturi pe un contract, am vrut sa aflam ce scrie in el. Pentru ca nu suntem de specialitate, am solicitat parerea unui jurist despre continutul contractului cu care Mariana Badiu, Cristina Necula, Sanda Iancu si compania de comitet incearca sa-si acopere Tunul Anului 2015. Mai jos, contractul si raspunsul juristului primit prin e-mail, exact asa cum ne-a parvenit:

Jurist: cumperi dreptul sa le dai bani!

„Cu toata bunavointa, contractul e de nesemnat. Ti-am evidentiat clauzele abuzive si portiunile dezavantajoase pentru utilizator. Prima chestie care sare in ochi e titulatura gresita, pentru ca nu e un contract de vanzare, ci unul care transfera dreptul de utilizare asupra unor echipamente care raman proprietatea Capitalsrl pana la achitarea integrala. E o forma de leasing financiar cu contoare, pe care firma le lasa in custodia clientului. Dreptul de utilizare curge pana la prima intarziere la plata, moment in care se pierde fara somatie prealabila.

Intelegerea e semnificativ dezechilibrata pentru ca ei au o singura obligatie si toate drepturile, iar pentru consumatori situatia e inversa. Viciul esential e ca echipamentele pe care tu le platesti sunt instalate „in scopul exclusiv al exploatarii de catre prestator”. Plastic vorbind, in urma semnarii contractului tu cumperi dreptul sa le dai lor bani pentru calculele lunare. 🙂 Si cam la asta se rezuma drepturile proprietarului/locatarului apartamentului.”
contract proprietar repartitoare apometre

Jurist: client captiv fara garantie. Capital SRL castiga mai mult daca lucreaza prost

„Garantia pentru contoarele de apa Powogaz ERM 30.4 este doar 2 ani, dar ei te obliga in scris sa inchei contractul pe minim 5 ani! Deci, ramai client captiv cel putin 3 ani, perioada in care, daca se strica ceva, te obliga sa iei tot de la firma Capital apometre noi, chiar daca –sa zicem – nu esti multumita si vrei sa schimbi furnizorul. Sau platesti penalitati de reziliere anticipata, deci tot firma lor ia banutul.
Alta chestie inselatoare e obligatia de a cumpara „pe loc si integral” manopera pentru eventuale stricaciuni. Adica daca mesterul adus de Capital SRL ciupeste teava, tu trebuie sa sari cu banul ca sa ti-o repare tot el si sa-i achiti pe loc materialele si manopera, suplimentar fata de costul montajului agreat initial. In felul asta, se asigura ca, daca fac treaba de mantuiala, incaseaza mai mult! Inventivi baietii! Iarasi, „modificarea instalatiei” poate insemna, asa cum facut contractul, ca au pus doua garnituri in loc de una. Pot taxa manopera cu 35 de lei pe fiecare modificare de genul.

In mai multe randuri se face trimitere la „conditiile contractului incheiat cu asociatia de proprietari”, fara ca acele prevederi sa fie transparent inscrise. Daca erau de buna credinta, ar fi adus la cunostinta consumatorului clar care sunt conditiile „serviciului adresat asociatiei de proprietari”, ca sa stie utilizatorul in ce se baga in momentul semnarii.”
Powogaz contoare E ITN 30.4

Jurist: triple penalitati pentru utilizator, capcana perfecta din contract. Clauze abuzive de manual

„Puncele 9. si 14. sunt clauze abuzive de manual. Te prind in capcana perfecta. O singura zi de intarziere cu rata la leasing echivaleaza automat cu o tripla penalitate: primus – catre Capital SRL care solicita plata integrala plus penalitati, secundus – catre asociatia de proprietari care are sistem propriu de penalitati, tertius – pausal necontorizat pe luna/lunile respective! Odata intrata in spirala asta, o persoana cu dificultati financiare n-are nicio sansa sa se redreseze.

Fiindca e limpede abuzul de drept contractual, cam orice instanta din tara va anula contractul asta in tot sau in parte. De cand cu procesele colective impotriva bancilor, instantele transpun in practica la foc automat Directiva 93/13/CEE, deci chiar se pot recupera toti banii plus dobanzile.”

Ce faci daca te-ai pacalit? Unde reclami clauzele abuzive dintr-un contract

Acesta a fost opinia juristului despre contractul prin care tandemul Capital SRL – Administratia Bloc D14 incearca sa vanda pe repede inainte minim 1600 de repartitoare si minim 1500 de contoare de apa. Cel mai sanatos mod de a nu lua teapa de la diversi comercianti este sa nu semnezi contractul daca ti se pare ceva in neregula. Totusi, daca ai apucat sa te pacalesti cu un contract abuziv, exista cateva institutii care te pot ajuta. Iata unde poti cere sa ti se faca dreptate:

1) Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) -pentru orice clauza abuziva din contract. Vezi detalii
2) Consiliul Concurentei - daca n-ai putut sa iti alegi agentul economic (firma) de la care sa contractezi servicii sau sa cumperi produse. Vezi detalii
3) Primaria Sectorului 2, institutia pe care administratoarea Mariana Badiu a dat-o in judecata in numele intregului bloc. Vezi detalii

Recapitulare clauze abuzive contract repartitoare si apometre Capital SRL – locatar

In final, transcrierea clauzelor impovaratoare pentru client (UTILIZATOR) din contractul firmei Capital SRL cu sediul in judetul Dolj, Craiova, Strada Nicolae Titulescu, bloc A13, scara 2, apartament 1, punct de lucru in Strada Luminisului nr. 1 – 3, sector 4, cod 040701, Bucuresti, RO 12827819 J16/161/2000, e-mail capital@repartitoare.ro.

Capital SRL vinde si inlocuieste in apartamentul utilizatorului (???) repartitoarele si contoarele de apa. Repartitoarele Recoterm vor fi inlocuite cu repartitoare cu transmisie radio E-ITN 30.4 in scopul exclusiv al exploatarii de catre Capital SRL in cadrul serviciului adresat asociatiei de proprietari, in conditiile contractului incheiat cu asociatia de proprietari.

Capital SRL vinde si inlocuieste in apartamentele utilizatorului (???) contoarele de apa. Contoarele de apa vor fi inlocuite cu contoare Powogaz cu modul radio E-RM 30.4 si vor fi citite de catre Capital SRL in cadrul serviciului adresat asociatiei de proprietari in conditiile contractului incheiat cu asociatia de proprietari.

Durata minima de efectuare a serviciului de exploatare a repartitoarelor este de 3 ani, iar a serviciului de citire a contoarelor de apa este de 5 ani.

Utilizatorul a luat la cunostinta ca in cadrul lucrarilor de demontare – remontare contoare de apa pot aparea neconformitati la piesele vechi ale instalatiei (robineti de inchidere, racorduri) pentru care Capital SRL nu este responsabila si care impun inlocuirea acestora la COSTURI SUPLIMENTARE celor de la art. 5, dupa cum urmeaza:
– setul de racorduri: 13 lei / set racord
– robineti de trecere: valoare robinet (???) + 25 lei manopera
– modificarea instalatiei: valoare materiale (???) + 35 lei manopera
Utilizatorul a luat la cunostinta ca modificarea instalatiei ESTE NECESARA si in cazul in care dimensiunile contoarelor initiale nu corespund cu dimensiunile noilor contoare. Aceste costuri sunt IN SARCINA utilizatorului si VOR FI ACHITATE pretatorului PE LOC si INTEGRAL.
Noile REPARTITOARE SI CONTOARE DE APA montate in apartamentele utilizatorului SUNT PROPRIETATEA CAPITAL SRL pana la achitarea intregrala a sumei datorate. Pana la achitarea integrala a sumei datorate, repartitoarele si contoarele de apa sunt considerate a fi IN CUSTODIA utilizatorului si pot fi utilizate de acesta atat timp cat nu este depasit termenul scadent de plata (!!!). Pentru intarzieri la plata fata de termenele scadente Capital SRL ii RETRAGE utilizatorului DREPTUL DE UTILIZARE a repartitoarelor FARA VREO SOMATIE PREALABILA, apartamentul fiind considerat NECONTORIZAT. Apartamentul poate redeveni contorizat numai dupa achitarea integrala a sumei ramasa de plata LA CARE SE ADAUGA PENALITATILE DE INTAZIERE DE 0,15% PE ZI.
In cazul neachitarii de catre ultilizator a sumelor datorate, Capital SRL poate suspenda executarea serviciului de exploatare a repartitoarelor si de citire a contoarelor de apa pana la PLATA INTEGRALA a acestora, inclusiv a penalitatilor de intarziere, fara ca aceasta suspendare sa aiba efecte asupra valabilitatii si duratei contractului.

Anunțuri

6 comentarii

 1. […] ca blogul asociatiei bloc D14 din Aleea Lunguletu este edificator pentru toti cei care au curiozitatea sa citeasca un contract in amanunt. Clauzele […]

 2. Eu nu vreau sa le schimb . Stiti daca au legislatie , care ma vor obliga sa platesc la pausal ?

  1. Am explicat aici cum stau lucrurile.

 3. Daca nu le schimbi iti calculeaza cote duble si pana la Dumnezeu te mananca sfitii chiar si instantele tin cu ei este o intreaga nebunie eu am sesizat Ministerul Sanatatii si toate institutiile din subordine sa-mi spuna ce ompact au aceste aparate asupra sanatatii doi oficial mi-au raspuns unul chiar s-a speriat ca are si el asa ceva in apartament si-mi multumeste ca l-am sesizat si un altul imi promite ca se va ocupa de acest aspect si-mi va raspunde. Principalii vinovati suntem noi care suntem total dezinformati si supusi abuzurilor unui capitalism salbatic care se ghideaza dupa principiul profit cu orice pret. Nu va lasati ar trebui sa fim uniti si sa nu-i lasam sa ne impuna orice .

 4. Cum ati reusit sa intrati in posesia contractului? La blocul nostru hotomanele nu dau nimic, eventual te cheama in biroul administratiei sa te uiti in acte si nu te lasa sa faci nici macar poza. Se aduna toate acolo si te hartuiesc cu limbaj de mahala. Am cerut in mod repetat contracte si nu mi se arata.
  Multumesc

  1. Acesta e contractul individual pe care fiecare fraier proprietar a fost obligat sa-l semneze cu firma aleasa de escroace. Am intrat in posesia lui pt. ca am fost obligati sa-l semnam.

   Nu e contractul dintre firma si Asociatia de Proprietari. Acela e document clasificat si are regim secret, fix ca la blocul tau.

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: